Skadedjursbekämpning myror

Vi är lösningen på alla dina skadedjursproblem som bland annat myror

Certifierade & utbildade

kvalitet

stockholms län
SÖDERMANLANDS LÄN
UPPSALA LÄN

Skadedjursbekämpning & sanering av myror

Myrbekämpning för ett myrfritt hem

Myror som oönskade gäster? Vi förstår din frustration! Vi hjälper er att bli av med dessa små plågoandar. Vi är experter på att hantera olika typer av myror.

Vi vet exakt hur man tacklar myror effektivt. Vi är väl förtrogna med dem olika myrarterna, exempel svartmyra, faraomyra och hästmyra. Var och en av dessa arter kan presentera sina egna unika utmaningar.

  • Svartmyror som invaderar bostäder, lokaler eller andra områden.
  • Faraomyror är kända för att snabbt etablera stora kolonier inomhus.
  • Hästmyror som kan etablera sig i bärande träkonstruktioner i byggnader.

vår vision

Vår vision är att kunden ska ha en skadedjursfri miljö samt ha branschens snabbaste inställelsetid

skadedjursbekämpning Myror

Våra tjänster

SKADEDJURSSANERING

Sanering mot råttor, möss och insekter

skadedjursavtal

SKADEDJURSAVTAL

Ett förebyggande skadedjursskydd mot råttor, möss, insekter och fåglar

Hundsök

Hundsök

Specialtränade hundar som snabbt och effektivt söker fram vägglöss och råttor

skadedjursbekämpning Fåglar

FÅGELSÄKRING

Högkvalitativa lösningar för att skydda fastigheten från fågelbesök och skador

Fåglar kan orsaka problem genom högljuddhet, ohygienisk avföring och ökad smittspridning, vilket ger ett dåligt intryck av din verksamhet eller fastighet. Våra skadedjurstekniker är experter på att förebygga fågelproblem utan att skada dem. Förebyggande åtgärder rekommenderas före våren och häckningssäsongen.
Skyddsjakt

SKYDDSJAKT

Skyddsjakt är ett bra alternativ för att skyndsamt få ner populationen

Skyddsjakt, en snabb och säker metod för att kontrollera och minska skadedjurspopulationen. Våra erfarna skyddsjägare har nödvändiga tillstånd och licenser, med säkerhet som högsta prioritet. Specialiserade på fåglar, gnagare, vildkaniner m.m. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för ditt specifika skadedjursproblem.
Utbildning

UTBILDNING & KONSULTATION

Våra skadedjurstekniker har en bred kunskap inom skadedjur

Våra skadedjurstekniker har en gedigen och bred kunskap inom skadedjur. Vi åker gärna ut och erbjuder konsultationstjänster för identifiering utav skadedjur, riskanalyser och förebyggande åtgärder.

Vi håller även i utbildningar för att öka kunskapen om skadedjur

skadedjursbekämpning & sanering

Xpert Bekämpning är ditt trygga val för skadedjursbekämpning. Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster som är anpassade för att möta dina individuella behov, oavsett om du är privatperson eller företag.

om oss

Med över 20 år erfarenhet levererar våra certifierade tekniker effektiva lösningar

Fördjupning Skadedjursbekämpning & sanering av myror

Myror: Myror har en tendens att skapa gångar i ditt hem, och de flesta vill inte dela sin bostad med dem. Vi har sammanställt all information du behöver om myror. Vår guide om myror kommer att täcka allt från olika typer av myror, varför de tränger in i hus, hur du hittar myrbon.

Svartmyror är de myror som oftast blir skadedjur i hus. De är vanligtvis mellan 2 till 4 millimeter långa och kommer in i våra hem, särskilt under vår och sommar, i sökandet efter föda. De kan snabbt dras till spill av söta drycker som saft eller socker i skafferiet. När den första myran har hittat mat, lägger den ut ett doftspår som lockar andra myror till platsen, och du kan ofta se en rad av myror som följer detta doftspår.

I ett svartmyrsamhälle finns det en drottning och många arbetare, som är sterila honor utan vingar. Individer med kön för reproduktion, såsom bevingade hanar och honor, utvecklas endast vid särskilda tider. Hanar kläcks från obefruktade ägg medan honor kläcks från befruktade ägg. Faktorer under larvstadiet påverkar om en larv utvecklas till en bevingad könsmogen individ eller en arbetare, inklusive näring och omgivande temperatur.

Hanarnas enda uppgift är att para sig, och efter parningen dör hanen. Parningen sker i luften under varma och stilla sommardagar, en händelse som kallas för “myrsvärm”. Dessa svärmar av svartmyror kan vara mycket stora. Efter parningen biter honan av sig sina vingar och letar sedan efter en lämplig plats i marken för att lägga sina ägg och starta ett nytt samhälle.

Svartmyror kallas ibland även trädgårdsmyror, svarta tuvmyror eller sockermyror, namn som antingen kommer från deras val av boplats eller deras föda.

Hästmyror är robusta och kraftfulla myror, som namnet antyder. De lever naturligt i ruttet trä, såsom stubbar och fallna träd. Men om du hittar dem i ditt hus eller runt träbaserade uteplatser bör du vara vaksam. Sverige har cirka 80 olika myrarter, och de flesta av dem är inte skadedjur utan faktiskt fördelaktiga eftersom de hjälper till att kontrollera andra skadedjur. Ett exempel är den röda skogsmyran, även känd som stackmyra. Svartmyror är de som oftast orsakar problem för husägare, men ibland kan även hästmyror och faraomyror, som har blivit starkare på senare år, skapa problem.

Svartmyror, även kända som svarta tuvmyror, är de som oftast avses när man talar om myror i Sverige. Svartmyror bygger sina bon i marken, gärna under stenar, bråte eller till och med i plattläggningar och stubbar. Våra trädgårdar är ofta idealiska för svartmyror, tack vare de skyddande boendeförhållandena och den generösa tillgången på mat. Svartmyror är vanligtvis mellan 2 till 4 millimeter långa och helt svarta.

Hästmyror, även kända som stockmyror, är den största myrarten i Sverige och kan vara mellan 6 till 14 millimeter långa. Dessa myror bygger sina bon vanligtvis i ruttet trä, som stubbar, skadade träd, stockar på marken eller i byggnadsmaterial. När de väl har etablerat sig, kan de även attackera friskt trä när de bygger sina gångar och tunnlar, vilket kan orsaka omfattande skador på byggnader.

Faraomyror är ursprungligen tropiska myror som normalt inte överlever i det svenska klimatet utomhus. Trots det kan de hitta gynnsamma förhållanden inomhus och föröka sig i byggnader. Dessa myror är små och gula. Faraomyror kan vara mycket svåra att bli av med, särskilt i flerfamiljshus, och det är oftast nödvändigt att anlita professionell sanering.

Varför söker myror sig in i hus? På våren kan det vara brist på mat i naturen, och svartmyrornas arbetare söker sig då ofta inomhus för att hitta föda. De hittar ofta mat, särskilt något sött, och detta kan leda till en invasion och orsaka sanitära problem.

När det gäller hästmyror, letar de efter ruttnande trä för att bygga sina bon, oftast i naturen. Men de kan även angripa byggnadsmaterial, särskilt om träet redan är skadat, och detta kan ge allvarliga problem. För att bli av med myror är det första steget att lokalisera myrbon. Svartmyror bygger sina bon i marken, ofta under stenar, plattläggningar eller i grästuvor. Boet ligger vanligtvis några decimeter under marken, ofta på en varm plats. Under terrassplattor finns ideala förhållanden för myror, med rätt temperatur och skydd, och de kan enkelt flytta jord för att skapa tunnlar i anslutning till huvudboet.

Hästmyror bygger sina bon vanligtvis i ruttet trä, som stubbar, skadade träd, stockar på marken eller byggnadsmaterial. När myrorna har etablerat sig, kan de också attackera friskt trä när de bygger gångar och tunnlar, vilket kan orsaka omfattande skador på byggnader.

Ibland kan det vara svårt att hitta myrbon eftersom myrorna är mest aktiva på natten. Men du kan ofta se några myror under dagen och följa dem tillbaka till boet eller till deras födokälla.

Om du inte kan hitta eller komma åt boet, kan du istället placera myrgift på strategiska platser där myrorna passerar. De kommer sedan att ta med giftet tillbaka till boet.

För att minska risken för myror att etablera sig i ditt hem eller trädgård, följ dessa enkla checklistor:

Checklista inomhus:

  • Töm soporna regelbundet.
  • Undvik spill av söta drycker och socker.
  • Låt inte djurfoder stå framme längre än nödvändigt.
  • Försegla eventuella sprickor och springor där myror kan komma in.

Checklista utomhus:

  • Åtgärda fuktproblem vid husets grund.
  • Reparera eventuella vattenläckor.
  • Undvik att ha buskar alltför nära huset, eftersom de kan hysa bladlöss som i sin tur lockar myror.
  • Håll området runt husväggarna och husets grund rent.
  • Ta bort stubbar, döda träd och stockar från tomten.

För att minska risken för hästmyror:

  • Förvara inte ved staplad mot byggnadens eller ytterväggarna.
  •  Ta bort gamla stubbar, döda träd och stockar från tomten.